Μεσούντος του έτους 2023 έχουμε ήδη διεξάγει δύο κρίσιμες βουλευτικές αναμετρήσεις, προετοιμάζουμε μία τρίτη εκλογική αναμέτρηση εκλογής Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχόντων και έχουμε ζήσει πολύ ενδιαφέρουσες αλλαγές στην πολιτική ατζέντα της Χώρας μας.

Πράγματι, μέχρι σήμερα, το έτος 2023 παρουσιάζει πολύ σημαντικές αλλαγές στην πολιτική σκηνή του τόπου, που μετά από μια τετραετή ταραχώδη περίοδο, κατά την οποία κυριάρχησε το «μαύρο» και το «άσπρο» στην αντιπαράθεση των πολιτικών κομμάτων, δημιούργησε νέα δεδομένα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Τον Ιούλιο του 2019 ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Χώρας η Νέα Δημοκρατία με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με μια άνετη σχετικά πλειοψηφία 158 εδρών, ξεκίνησε την τετραετή θητεία της σε μια περίοδο που η προκλητικότητα της τουρκικής πολιτικής του Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα είχε φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Τον Φεβρουάριο του 2020 η Τουρκία οργάνωσε μια βίαιη εισβολή πολλών χιλιάδων Μεταναστών και Προσφύγων στον Έβρο, αλλά και στη θάλασσα του Αιγαίου, η οποία αντιμετωπίστηκε μάλλον με επιτυχία και επισημάνθηκαν όλες οι αδυναμίες της εξωτερικής ασφάλειας των συνόρων της Χώρας σε στεριά και θάλασσα.

Έτσι τα εξοπλιστικά προγράμματα της Χώρας απέκτησαν κυρίαρχη θέση στη ζωή της κυβέρνησης και ο διπλωματικός πόλεμος μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, εκ μέρους της Τουρκίας και τις Συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος-Γαλλίας και Ελλάδος-ΗΠΑ καθώς και το Σύμφωνο Ελλάδος-Αιγύπτου για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Και σαν να μην έφθαναν αυτά ενέσκυψε ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος, η πανδημία του κορωνοϊού, που σάρωσε ολόκληρη την κοινωνία, με χιλιάδες θύματα. Αιφνιδιάστηκε ολόκληρη η ανθρωπότητα από την επίθεση του άγνωστου αυτού εχθρού και οι επιστήμονες-ερευνητές, βρέθηκαν πολλές φορές σε πολύ δύσκολη θέση για το τι έπρεπε να συμβουλεύσουν τους ιθύνοντες της κοινωνίας για την αντιμετώπιση αυτού του άγνωστου εχθρού.

Έτσι δημιουργήθηκαν πολλές αμφισβητήσεις για την αναγκαιότητα των προληπτικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση αλλά και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του πληθυσμού αμέσως με την πρώτη κυκλοφορία των πρώτων εμβολίων, που ακόμη ο χρόνος για την πιστοποίηση της αναγκαιότητάς τους δεν ήταν ικανός να το αποδείξει. Δημιουργήθηκαν στρατόπεδα εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, παρόμοια με εκείνα των μνημονιακών και αντιμνημονιακών που δίχαζαν την κοινωνία και πολλαπλασίαζαν τα προβλήματα. Βρέθηκε πάλι η κοινωνία προ του διλήμματος της επιλογής του λιγότερου κακού και ευτυχώς που η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας πειθάρχησε στις εντολές της κυβέρνησης, που σε πολλές περιπτώσεις αναγκάστηκε να λάβει πολύ αντιλαϊκά και ανελεύθερα μέτρα.

Τελικώς, μετά από τρία σχεδόν χρόνια, η πανδημία του κορωνοϊού τέθηκε υπό έλεγχο και η κοινωνία βρήκε τον δρόμο της προς την πρόοδο και τη δημιουργία. Άρχισε ξανά ο κόσμος να ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή και να δίνει μεγαλύτερη αξία στα προγράμματα των πολιτικών κομμάτων και η πλειοδοσία των παροχών που υπόσχονταν κυρίως τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδινε κι έπαιρνε και ο καθένας εύρισκε την αιτία της αντιπαράθεσης. Προγραμμάτιζε η κυβέρνηση να δώσει κάποια βοήθεια σ’ αυτούς που πλήγηκαν περισσότερο από την αναγκαστική οικονομική ασφυξία που μας επέβαλλε η εφαρμογή των μνημονίων, ψίχουλα διακήρυσσε η αντιπολίτευση και χλεύαζε τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Ήταν πολύ χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του κ. Βίτσα, βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «είχαμε αποκοπεί από την κοινωνία και δεν καταλάβαμε πως τα εισέπραττε η κοινωνία, αυτά τα έστω μικρά οικονομικά μέτρα που έπαιρνε η κυβέρνηση». Μετά τις «αυταπάτες» του τέλους του 2014 και του Ιανουαρίου του 2015, ήρθε και η αποξένωση από την κοινωνία τις παραμονές των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023, το αποτέλεσμα των οποίων ουδείς μπορούσε να προβλέψει. Πλέον των 20 μονάδων η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, που όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η διαφορά κυμαινόταν γύρω στις 5-6 μονάδες. Η πραγματικότητα που αποτυπώθηκε σε εκείνες τις εκλογές υπήρξε οδυνηρή για την Αξιωματική Αντιπολίτευση και η θέση του αρχηγού της κλονίστηκε συθέμελα, χωρίς ωστόσο να αμφισβητήσει κάποιος από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ τις ικανότητες του αρχηγού του.

Και ακολούθησαν οι δίδυμες εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 που ουσιαστικά επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου και μάλιστα επισημοποίησαν τη χρεωκοπία της αριστεροφροσύνης, αφού μπήκαν στη Βουλή κόμματα ακροδεξιά που πολεμήθηκαν από όλα τα υπόλοιπα κόμματα και ανέλαβε η κ. Κωνσταντοπούλου να περισώσει τον καταποντισμό της αριστεροφροσύνης, αλλά δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η ίδια «αξίζει για 100 βουλευτές»! Τόση έπαρση ! Αυτή όμως είναι η αριστεροφροσύνη.

Αυτές οι καθοριστικές, για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κυρίως, εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, έδωσαν την ευκαιρία ίσως στον αρχηγός του κόμματος να υποβάλει την παραίτησή του και ο ΣΥΡΙΖΑ να πέσει στην περιδίνηση για την αναζήτηση νέου αρχηγού, που ποτέ μέχρι τότε δεν είχαν αντιμετωπίσει τα μέλη του μια παρόμοια κατάσταση, ούτε είχε κάποιος αμφισβητήσει τον αρχηγό του.

Έτσι πορευόμαστε προς τις εκλογές του Οκτωβρίου 2023 για την ανάδειξη τοπικών αρχόντων, Περιφερειαρχών και Δημάρχων, με ακέφαλο το ΣΥΡΙΖΑ και την άλλη αντιπολίτευση να ψάχνεται για να αντιμετωπίσει τις εκλογές αυτές. Άραγε θα έχουμε άλλη μια επιβεβαίωση της κυριαρχίας της κυβερνώσας παράταξης ή θα έχουμε διαφοροποιήσεις; Μικρός είναι ο χρόνος αναμονής μέχρι τότε και τίποτε πλέον δεν μπορεί να μας εκπλήξει.

Αυτός ο χρόνος του 2023 μας έμαθε ότι όλα μπορούν να συμβούν ακόμα και ανατροπές του διαμορφωμένου πολιτικού σκηνικού. Τα βιολιά άρχισαν να παίζουν και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με την αποχώρηση του κ. Λοβέρδου, αλλά και με τη μεγάλη δυσαρέσκεια του κ. Καστανίδη, που ο αρχηγός του κόμματος κ. Ανδρουλάκης του πήρε τη θέση και του στέρησε την παρουσία του στα έδρανα της Βουλής.

Πολύ ενδιαφέρον δείχνει να έχει ο χρόνος του 2023, όχι μόνο με τις εκλογές του, που τίποτα δεν άλλαξε από την προηγούμενο τετραετία αλλά κυρίως με τις αλλαγές που έγιναν σε πρόσωπα και που ακόμη δεν τελείωσαν. Ίσως μας κρύβει και άλλες εκπλήξεις το έτος 2023.

 

Τάσος Συμιγδαλάς

Εκδότης Ήλεκτρον

Επικεφαλής Κ.Υ.Μ.Α Ελληνισμού

Κίνημα Υπέρ Μνήμης Αξιών Ελληνισμού (Κ.ΥΜ.Α. Ελληνισμού)

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ