Πολλοί από εμάς έχουμε ξυπνήσει το πρωί αντιμέτωποι με όλους τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να εξελιχθεί η ημέρα μας. Οχι από τις πράξεις ή τις φιλοδοξίες μας, αλλά από τα εμπόδια που καλουμαστε να αντιμετωπίσουμε. Αυτή είναι μια καθημερινή πραγματικότητα για πολλά από τα περίπου 1 εκατομμύριο άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα. Ενας αριθμός που συνεχίζει να αυξάνεται καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και οι θεραπείες και η τεχνολογία στην υγειονομική περίθαλψη βελτιώνονται.

Όποιος κι αν είστε, όπου κι αν ζείτε, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο σας, είτε έχετε κάποια αναπηρία, είτε ορατή είτε κρυφή, όλοι θα πρέπει να μπορείτε να συμμετέχετε πλήρως, με ασφάλεια και χωρίς προκαταλήψεις στην καθημερινή ζωή, απολαμβάνοντας όλες τις ελευθερίες και τις ευκαιρίες που αυτό συνεπάγεται – ως καταναλωτής, ως χρήστης των Μεσων Μαζικής Μεταφοράς, φοιτητής, ασθενής η υπάλληλος.

Όλοι θέλουμε να ζήσουμε ικανοποιητική ζωη. Θέλουμε να είμαστε ασφαλείς και υγιείς. Θέλουμε αυτονομία σχετικά με το πού ζούμε, πώς ζούμε και με ποιον ζούμε. Θέλουμε να βγούμε έξω, να συναντήσουμε άλλους ανθρώπους και να πάμε σε διάφορα μέρη. Θέλουμε να έχουμε εύκολη πρόσβαση στην υποστήριξη που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε μια ανεξάρτητη ζωή και να αισθανόμαστε σίγουροι και ασφαλεις. Θέλουμε να μπορούμε να συμμετέχουμε στην κοινωνία, να μας εκτιμούν, να εργαζόμαστε.

Ωστόσο, η καθημερινή εμπειρία των ατόμων με αναπηρία είναι πολύ διαφορετική από τα άτομα χωρίς αναπηρία. Κάθε μέρα, πολλά άτομα με ειδικές ανάγκες:

1. Ξυπνούν σε ένα σπίτι που δεν είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους.

2. Βασίζονται σε ένα απρόβλεπτο δίκτυο μεσων μαζικής μεταφοράς και κακοφτιαγμενων δρόμων/πεζοδρομίων.

3. Πλοηγουνται σε μη προσβάσιμους και ανελαστικούς χώρους εργασίας ή εκπαιδευτικά ιδρύματα.

4. Αντιμετωπίζουν περιορισμένες επιλογές και πρόσθετα έξοδα όταν ψωνίζουν για αγαθά και υπηρεσίες.

5. Χρησιμοποιούν μη ανταποκρινόμενες και κατακερματισμένες δημόσιες υπηρεσίες που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

6. Αισθάνονται αποκλεισμένοι από ευκαιρίες αναψυχής και κοινωνικοποίησης.

Υπάρχουν διάφορα πρακτικά μέτρα που όλοι μπορούμε να πάρουμε για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των ατόμων με ειδικές ανάγκες όπως:

1. Τοποθέτηση των ατόμων με αναπηρία στο επίκεντρο του σχεδιασμού και της παροχής υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες.

2. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η αναπηρία είναι καλά κατανοητή από τις κυβερνητικές υπηρεσίες και ότι οι ανάγκες και οι εμπειρίες των ατόμων με αναπηρία είναι κεντρικής σημασίας για τη χάραξη πολιτικής και να λαμβάνονται πάντα σοβαρά υπόψη.

3. Ενδυνάμωση ατόμων με αναπηρία προωθώντας τη δικαιοσύνη και την ισότητα ευκαιριών, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας και της πρόσβασης σε προϊόντα και υπηρεσίες.

4. Ενθάρρυνση των ατόμων με αναπηρία να έχουν επιλογή και έλεγχο στη ζωή.

5. Σεβασμός στους ανθρώπους με αναπηρία ακολουθώντας πάντα τους κανονισμούς χωρις προκαταλήψεις.

Όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε στην καλυτέρευση της ζωής των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Αρκεί να υπάρχει σεβασμός, ενημέρωση, γνωση και κατανόηση.

Η αναπηρία είναι μια κοινωνική πραγματικότητα που μας αφορά όλους!

Χρυσοβαλάντης Σουμμας

Κ.Υ.Μ.Α. Ελληνισμού (Κίνημα Υπέρ Μνήμης Αξιών Ελληνισμού)

Υπεύθυνος Κοινωνικών και Πολιτικών Θεμάτων ΑΜΕΑ πολιτών

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ