Ο κανένας είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται ως απάντηση σε κάποιο σχετικό ερώτημα, όταν θέλουμε να δηλώσουμε ότι δεν υπάρχει ούτε καν ένας. Πολλές φορές όμως μπορεί να υποκρύπτει κάποια σκοπιμότητα. Για παράδειγμα, συναντούμε αυτή την απάντηση στην Οδύσσεια από τον Οδυσσέα όταν τον ρώτησε ο Κύκλωπας Πολύφημος ποιο είναι το όνομά του και η ευστροφία και η πονηριά του Οδυσσέα έφεραν στα χείλη του ότι το όνομά του ήταν «Κανένας».

Εκείνη η απάντηση, «Κανένας», που χρησιμοποίησε ο Οδυσσέας, έσωσε και τον ίδιο και τους συντρόφους του, γιατί όταν ο φοβερός Κύκλωπας Πολύφημος καλούσε σε βοήθεια τους άλλους Κύκλωπες του νησιού, φώναζε «βοήθεια, με τύφλωσε ο Κανένας», κανένας δεν έσπευσε να τον βοηθήσει, γιατί πίστεψαν ότι τους κορόιδευε. Έτσι με την πονηριά του ο Οδυσσέας κατάφερε να ξεγλιστρήσει από τη σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου με τον γνωστό από την Οδύσσεια τρόπο, κάτω από την κοιλιά των προβάτων.

Σήμερα, στην επίσημη έναρξη του προεκλογικού αγώνα, ο Αρχηγός του δημοσκοπικά τρίτου πολιτικού κόμματος κ. Νίκος Ανδρουλάκης, χρησιμοποίησε τη λέξη «Κανένας» σε σχετική ερώτηση περί του καταλληλότερου Πρωθυπουργού, που βάσει των δημοσκοπήσεων θα δεχθούν πρώτοι την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας, αν δεν κατορθώσει να σχηματίσει Κυβέρνηση αυτός που θα πλειοψηφήσει στις εκλογές του Μαΐου 2023. Και ο πρόεδρος του τρίτου δημοσκοπικά πολιτικού κόμματος, που βάσει του ισχύοντος Συντάγματος θα πάρει εντολή να σχηματίσει Κυβέρνηση, αν αποτύχουν οι δύο πρώτοι (Μητσοτάκης ή Τσίπρας) στο σχηματισμό νέας Κυβέρνησης, δήλωσε πως δεν θα συνεργασθεί το κόμμα του ούτε με Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ούτε με Πρωθυπουργό Τσίπρα, γιατί τους θεωρεί μη κατάλληλους, αλλά θα προτείνει άλλο πολιτικό πρόσωπο, που ο ίδιος θεωρεί (όχι ο Ελληνικός Λαός), κατάλληλο για Πρωθυπουργό.

Αυτό είναι έξω από κάθε παράδοση, από κάθε πρακτική, που ισχύουν σε όλα τα κράτη του κόσμου, που έχουν ως Πολίτευμα την κομματική κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Πού άραγε βασίστηκε ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης και έκανε αυτή τη δήλωση; Πού στοχεύει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ; Μήπως παρασύρθηκε από το ομολογουμένως μεγάλο ποσοστό των δημοσκοπήσεων που κατέγραφαν ως απάντηση στο ερώτημα: ποιος είναι καταλληλότερος για Πρωθυπουργός, ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας και απάντησαν «κανένας από τους δύο», καίτοι ο Μητσοτάκης προηγείται όλων ακόμη και από τον «κανέναν»;

Όμως αυτή η απάντηση «κανένας από τους δύο» δεν αναφέρεται μόνον αποκλειστικά στον Μητσοτάκη και στον Τσίπρα, αλλά αναφέρεται σε όλους τους πολιτικούς, που άσκησαν την εξουσία στην Ελλάδα, ως έκφραση θυμού και αγανάκτησης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα και την τραγωδία των Τεμπών την τελευταία νύχτα του Φεβρουαρίου του 2023. Όποια ονόματα Πολιτικών και αν περιλαμβάνονταν στην επιλογή του καταλληλότερου Πρωθυπουργού, η ίδια απάντηση θα ήταν για όλους, το ίδιο ποσοστό θα συγκέντρωνε η απάντηση «κανένας». Συνεπώς η απάντηση αυτή «κανένας» δεν αναφερόταν ειδικά στους Μητσοτάκη – Τσίπρα, αλλά σε όλους τους πολιτικούς.

Είναι γεγονός ότι δύο βασικοί παράγοντες συγκρούονται κατά τη διαδικασία των εκλογών. Ένας παράγοντας είναι το συναίσθημα και ο άλλος είναι η λογική. Κάθε άνθρωπος, κάθε πολίτης της χώρας, έχει επιλέξει να υποστηρίζει ένα πολιτικό κόμμα, αυτό που κατά τη γνώμη του ταιριάζει περισσότερο στη δική του ψυχοσύνθεση. Έτσι ταυτίζεται συναισθηματικά με το πολιτικό αυτό κόμμα και προσπαθεί να βρει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που τον ικανοποιούν, για να αισθάνεται ότι ανήκει σε οικείο περιβάλλον. Αυτός είναι ο συναισθηματικός παράγοντας που οδηγεί τον κάθε πολίτη στην επιλογή του «δικού» του πολιτικού κόμματος.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η λογική.

Όλοι θέλουμε να πιστεύουμε, ότι αγαπάμε την πατρίδα μας και τους απανταχού Έλληνες, αλλά η ιστορία έχει καταγράψει και πολλές εξαιρέσεις. Κανόνας πάντως είναι ότι αγαπάμε την Πατρίδα και το Έθνος μας και με τις ενέργειές μας θα θέλαμε να στηρίξουμε αυτή τη θέση. Με την ψήφο μας υλοποιούμε αυτή τη θέση και οφείλουμε να κρίνουμε ποιο από τα πολιτικά κόμματα, που διεκδικούν την ψήφο μας, μπορεί καλύτερα και περισσότερο να ωφελήσει την Πατρίδα και τους Έλληνες. Γνωρίζουμε όλα τα πολιτικά κόμματα που άσκησαν εξουσία και ξέρουμε καλά τι έκαναν ως διαχειριστές αυτής της εξουσίας και ποιος ωφέλησε περισσότερο ή λιγότερο. Γιατί εδώ πρέπει να υπερισχύσει η λογική του συναισθήματος, γιατί πρόκειται για την τύχη της Ελλάδας και όχι για κάτι εφήμερο.

Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, πιστεύουμε ότι παρασύρθηκε από το μεγάλο ποσοστό του «Κανένας από τους δύο» και με την αγωνία που διακατέχει όλους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να αυξήσουν τα ποσοστά τους στα εκλογικά αποτελέσματα, επέλεξε αυτή τη θέση πιστεύοντας ότι θα οικειοποιηθεί αυτό το μεγάλο ποσοστό του «κανένας». Όμως αυτό είναι πολύ αφελής πολιτική σκέψη, που καταντά πολιτική μωρία, η οποία θα στοιχίσει ακριβά στο κόμμα του. Η πολιτική απειρία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση του κόμματός του, αν όχι στην καινούργια διάλυσή του, γιατί τη διάλυση του ισχυρού παλιού ΠΑΣΟΚ την προκάλεσε ο Γιώργος Παπανδρέου στην τελευταία κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησε την Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την πολύχρονη οικονομική εποπτεία, που ακόμη βιώνουμε τα αποτελέσματά της. Η πρόταση αυτή του «κανένας από τους δύο» του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νίκου Ανδρουλάκη, κινδυνεύει να την πάρει στα σοβαρά ο Ελληνικός Λαός, γιατί αποτελεί τορπίλη στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα και μπορεί να προκύψει ως Αισυμνήτης, όχι Συνταγματάρχης, αλλά απλός «Λοχίας» εκτός και αν ο κ. Ανδρουλάκης προτείνει για Πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που έβαλε τη χώρα στο ΔΝΤ και διέλυσε το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του. Γιατί τότε θα αντιληφθούν οι ψηφοφόροι του κόμματος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που προσπαθεί ένα μεγάλος μέρος του να δικαιολογήσει την πρόταση του προέδρου τους, ότι πρόκειται περί αστειότητας και πολιτικής αστοχίας του αρχηγού τους, που βλάπτει παρά ωφελεί και το κόμμα τους και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, που μέχρι τώρα ισχύει.

 

Τάσος Συμιγδαλάς
Εκδότης Ήλεκτρον
Επικεφαλής Κ.Υ.Μ.Α Ελληνισμού
Κίνημα Υπέρ Μνήμης Αξιών Ελληνισμού (Κ.Υ.Μ.Α)

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ