« Η μεγαλοσύνη στα έθνη δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα !»
Σαν σήμερα το 1943 έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος μας εθνικός ποιητής Κωστής Παλαμάς. Αποτέλεσε, την ζωντανή και ωδική φωνή του Έθνους και του οράματος του, της Μεγάλης Ιδέας. Πλαισίωσε με τα ποιήματα του, την αυθεντία του και την ομορφιά των έργων του τον Αγώνα ενός ολόκληρου Λαού σε μια εποχή πολύ σημαντική, που περιέλαβε δύο παγκόσμιους πολέμους, δύο Βαλκανικούς πολέμους και την Μικρασιατική Καταστροφή.
Ο θάνατος του Κωστή Παλαμά στους δύσκολους καιρούς της κατοχής, το 1943, υπήρξε Εθνική απώλεια. Η κηδεία του πήρε τη μορφή μιας επιβλητικής εθνικής εκδήλωσης. Και εκεί, ακούστηκαν, κάτω απ` το πέλμα του κατακτητή, από τα στόματα των Ελλήνων που παρακολουθούσαν την κηδεία, οι στροφές του Εθνικού μας Ύμνου. Εκεί ο Σικελιανός αποχαιρέτησε τον ποιητή με το βροντερό του σάλπισμα:
«Ηχήστε οι σάλπιγγες, καμπάνες βροντερές, δονήστε σύγκορμη τη χώρα, πέρα ως πέρα … Βογγήστε τύμπανα πολέμου, οι φοβερές σημαίες ξεδιπλωθείτε στον αέρα! Σ`αυτό το φέρετρο ακουμπάει η Ελλάδα!»
Αυτό ήταν το γοερό αποχαιρετιστήριο σάλπισμα του Σικελιανού, την ώρα που κατέβαινε στον τάφο του ο Κωστής Παλαμάς στο Α` Νεκροταφείο της Αθήνας, στις 28 του Φλεβάρη του 1943, σε ηλικία 84 χρονών.
” …Η μεγαλοσύνη στα έθνη δε μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα”. “Δεν είμαι ποιητής μόνο του εαυτού μου”, λέει ο Κωστής Παλαμάς. “Είμαι και ποιητής του καιρού μου και του Γένους μου”.
Πιστεύει ο ποιητής, πως η Ελλάδα είναι ανεξάντλητη δεξαμενή σοφίας και παλικαριάς. Κι αυτά τα Εθνικά πένθη αποτελούν τη δόξα και την πορφύρα της . “Ελλάδα εσύ, που όλα τα λέει τ` αθάνατο όνομά σου, πηγή, από σε πάντα αναβρύζει κι ο ήρωας κι ο σοφός, ακόμα και στο γέρμα σου, στο κατρακύλημα σου, της ιστορίας είσαι το φώς …
ΠΡΟΦΗΤΕΨΕ «Ραγιάδες έχεις, μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι»…….. Δυστυχώς η σημερινή πνευματική ηγεσία του τόπου μας , παρακολουθεί με απάθεια τον Εθνικό και Κοινωνικό κατήφορο της Πατρίδος μας , προσκολλημένη στο εκάστοτε πολιτικό σύστημα  ………..
Είναι καιρός να ηχήσουν οι σάλπιγγες της Αναγέννησης της Πατρίδος μας..

Πηγή  : Νικολέτα  Παναγιωτοπούλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ