Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή αλλιώς η Σαρακοστή που σημαίνει «Μεγάλες 40 Ημέρες», είναι η πιο σημαντική περίοδος νηστείας στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο των Ορθοδόξων Χριστιανών, η οποία προετοιμάζει τους Χριστιανούς για τη μεγαλύτερη εορτή του εκκλησιαστικού ημερολογίου, το Πάσχα. Καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. όπου αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες ενώ αργότερα προστέθηκε και η έβδομη εβδομάδα.
Ονομάζεται «Σαρακοστή» γιατί περιλαμβάνει σαράντα ημέρες νηστείας, δηλ. από την Καθαρή Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου, οπότε ακολουθεί η Κυριακή των Βαΐων και η Μεγάλη Βδομάδα. «Μεγάλη» Σαρακοστή ονομάζεται όχι για τη μεγάλη διάρκειά της αλλά για τη σημασία της που γίνεται σε ανάμνηση των Παθών του Χριστού.

Αποτελεί την προετοιμασία των πιστών για τη γιορτή της Ανάστασης του Χριστού. Στη πραγματικότητα μαζί με την εβδομάδα των Αγίων Παθών είναι πεντηκονθήμερη περίοδος.
Εμπνευστής της Σαρακοστής ήταν ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός ο οποίος ενώ περιφερόταν στην έρημο για 40 ημέρες πεινασμένος απο την επιστροφή του απο τον Ιορδάνη και  πειραζόμενος ταυτόχρονα απο το διάβολο , λέγοντάς του : ”Αν είσαι Υιός τού Θεού, πες σε τούτη την πέτρα να γίνει ψωμί”, τότε ήταν που απάντησε ο Ιησούς Χριστός : «Μονάχα με ψωμί δεν θα ζήσει ο άνθρωπος, αλλά με κάθε λόγο τού Θεού».

Η δοκιμασία του Ιησού Χριστού μας , όπως ήταν αναμενόμενο δεν έγινε τυχαία.  Προήλθε απο τον Πάτερα Θεό διαμέσου του Αγίου Πνεύματος και αυτό δεν έγινε χωρίς λόγο. Έτσι λοιπόν αποδεικνύεται ότι η ζωή του ανθρώπου δεν εξαρτάται μονάχα από το ψωμί που θα φάει αλλά και από κάθε λόγο του Θεού. Με άλλα λόγια δεν είναι μόνο σάρκα και ψυχή ώστε να χρειάζεται μόνο τροφή για να διατηρηθεί στην ζωή. Είναι και Πνεύμα το οποίο για να ζήσει του είναι αναγκαίο να φάει πνευματική τροφή της οποίας η γεύση και η ευωδιά είναι ασύγκριτα απολαυστικότερη και αναγκαιότερη γι’ αυτόν.
Γι’ αυτό λοιπόν πέραν της τροφικής νηστείας , να νηστεύουμε ψυχικά αλλά και πνευματικά ώστε όχι μόνο να τιμούμε αλλά και να εισέλθουμε στα Άγια Πάθη και την Ανάσταση του Ιησού.
Καλή και ευλογημένη Σαρακοστή να έχουμε…

Πηγή  :  Γεώργιος  Παπακώστας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ