Είναι σημαντική από κάθε άποψη η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, στις περιοχές της Βορείου Ηπείρου και μόνο από το γεγονός ότι πέρασαν 31 χρόνια από την προηγούμενη αντίστοιχη επίσκεψη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Δερβιτσάνη.
Σημειώνουμε με ικανοποίηση το γεγονός της επισκέψεως Έλληνα πρωθυπουργού στη Χιμάρα, για πρώτη φορά, που τόνωσε το εθνικό φρόνημα των κατοίκων της περιοχής και την προσπάθειά τους να αντέξουν την επιδρομή του αλβανικού παρακράτους στις περιουσίες τους.
Σημειώνουμε όμως ορισμένες παραμέτρους που θεωρούμε πως έπρεπε να προσεχθούν ιδιαίτερα για να είχε η επίσκεψη αυτή πιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.
1. Θεωρούμε λάθος την κοινή παρουσία Ράμα και Μητσοτάκη στη Δερβιτσάνη. Ο κόσμος ήταν πολύ μαζεμένος και συγκρατημένος εκεί καθώς ήταν παρών ο κύριος υπεύθυνος για τις διώξεις εναντίον των Βορειοηπειρωτών, τα τελευταία 9 χρόνια, ο οποίος είναι σταθερά προσκολλημένος στο “άρμα” της Τουρκίας. Το γεγονός ότι το αλβανικό κράτος συνειδητά τις τελευταίες ημέρες προέβη σε συνεχείς προκλήσεις εις βάρος της ελληνικής κοινότητας της Βορείου Ηπείρου, δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με την εικόνα φιλίας και συνεργασίας που προσπάθησε να προβάλλει ο Έντι Ράμα με την παρουσία του δίπλα στον Έλληνα πρωθυπουργό.
2. Οι Βορειοηπειρώτες παγίως θεωρούνται ως γέφυρα φιλίας εκατέρωθεν αλλά δυστυχώς στην πράξη αντιμετωπίζονται και από την πολιτική ηγεσία της πατρίδας μας ως παράπλευρο ζήτημα – παρωνυχίδα των ελληνοαλβανικών σχέσεων, αντί να θεωρείται ο σεβασμός των εθνικών και μειονοτικών τους δικαιωμάτων ως αναγκαία προϋπόθεση για την βελτίωση και την πρόοδο των διμερών σχέσεων. Δυστυχώς σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τους Βορειοηπειρώτες, οι αδελφοί μας, νιώθουν καθημερινά στο πετσί τους την εχθρότητα του αλβανικού κράτους και την αδιαφορία (στην καλύτερη περίπτωση) της ελληνικής πολιτείας με την εξαίρεση ορισμένων διπλωματικών της εκπροσώπων. Από τα θέματα ιδιοκτησίας και ασφάλειας, την λεηλασία των πολιτιστικών τους μνημείων, τον ανθελληνισμό στα σχολικά βιβλία και τα ΜΜΕ μέχρι την κοροϊδία στο ζήτημα των συντάξεων αλλά και την βάρβαρη αντιμετώπιση των Βορειοηπειρωτών που διέμεναν στην γενέτειρά τους με τον σχεδόν απόλυτο αποκλεισμό τους από τον εθνικό κορμό την περίοδο της πανδημίας. Αυτά πρέπει να αλλάξουν ώστε να βοηθηθεί μια κοινότητα που ταλαιπωρείται και μάχεται εδώ και πάρα πολλά έτη.
3. Εντύπωση στους κύκλους των Βορειοηπειρωτών προκάλεσε η μη μετάβαση του κ. Μητσοτάκη στο στρατιωτικό νεκροταφείο Βουλιαρατών, καθώς αποτελεί βασικό σταθμό προσκυνήματος και κατάθεσης στεφάνου στους ήρωες νεκρούς του έπους του 1940, για κάθε επίσημο πρόσωπο της Ελληνικής πολιτείας που επισκέπτεται την περιοχή. Μάλιστα πολλοί Βορειοηπειρώτες περίμεναν ότι η παρουσία του πρωθυπουργού εκεί θα έστελνε και ένα μήνυμα στην αλβανική κυβέρνηση ότι η Ελλάδα περιμένει την πλήρη διαλεύκανση της δολοφονίας του Βουλιαρατινού Κωνσταντίνου Κατσίφα τον Οκτώβριο του 2018, ανήμερα της εθνικής μας επετείου.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε η επίσκεψη αυτή να είναι η απαρχή ενός ουσιαστικού ενδιαφέροντος και μίας πανστρατιάς της ελληνικής πολιτείας για την σωτηρία της Βορείου Ηπείρου και όχι απλά ένα προεκλογικό πυροτέχνημα, που θα μείνει στα χαρτιά και θα καλύψει την ουσιαστική απουσία των υπευθύνων τα τελευταία 30 χρόνια!
Νικολέτα Παναγιωτοπούλου