Το καλοκαίρι που πέρασε έλαβε χώρα το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ, πιο γνωστό ως «Ευρωμπάσκετ» !
Η λέξη «Ευρωμπάσκετ» ανακαλεί στην μνήμη μας πάντα την διοργάνωση του 1987 με τον Νίκο Γκάλη …και τ’άλλα παιδιά !!
Σήμερα όμως τι ??
Μα σήμερα έχουμε τον Αντετοκούμπο και 3-4 ακόμη …μελαχρινούς Έλληνες !
Και οι παίκτες αυτοί, με την πρώτη ματιά …μόνον για Έλληνες δεν μοιάζουν !!
Είδαμε, έτσι, το καλοκαίρι μία «πολύχρωμη» Εθνική Ελλάδος !
Και δεν σας το κρύβω, πως προσωπικά χάρηκα, που αυτή η …δήθεν Εθνική Ελλάδος αποκλείστηκε νωρίς !
Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι τωρινό αλλά πολύ παλαιό !
Απλά, τώρα έφθασε ο κόμπος στο χτένι !
Πιο συγκεκριμένα, το πρόβλημα ξεκίνησε πριν αρκετές δεκαετίες, όταν οι ομάδες μας έφερναν ποδοσφαιριστές από το εξωτερικό, χρησιμοποιώντας πλαστά έγραφα για να τους παρουσιάσουν ως δήθεν ελληνικής καταγωγής !
Εκείνη την εποχή δεν επιτρεπόταν η συμμετοχή ξένων παικτών στο Ελληνικό Πρωτάθλημα, οπότε οι διοικήσεις των ομάδων κάτι έπρεπε να «σκαρφιστούν» !
Η αξέχαστη Ρένα Βλαχοπούλου είχε σατιρίσει με τον καλύτερο τρόπο αυτό το φαινόμενο στην ταινία της «Η Ρένα είναι Οφσάϊντ» !
Αλλωστε, στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου εκείνης της εποχής, όλοι θυμόμαστε τον Χουάν Ραμόν Ρότσα, που σύμφωνα με τα χαρτιά ήταν Αργεντινός από το …Αιγάλεω !
Ακολούθησαν, όμως, τα επόμενα χρόνια και μπασκετμπολίστες που θυμήθηκαν τα …πάτρια εδάφη !
Παίκτες όπως ο Σλόμπονταν Σούμποτιτς, ο Ντέϊβιντ Νέλσον και ο Κερκ Ράμπις έγιναν …Λευτέρης Σούμποτιτς, Ντέϊβιντ Στεργάκος και …Κυριάκος Ραμπίδης !!
Και όσο κι αν ο δημοσιογράφος και μέλος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Λιάνης είχε αναφέρει εκείνη την εποχή πως «Σλόμπονταν» στα Σέρβικα σημαίνει «Λεύτερος», η πραγματικότητα ήταν πως από έναν Σλόμπονταν …δεν βγαίνει με τίποτα ένας Λευτέρης …!
Κάπως έτσι, και με το πέρασμα των χρόνων, φθάσαμε σήμερα να βλέπουμε αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ μεταξύ δύο ελληνικών ομάδων, στους οποίους, από τους 25 αγωνιζόμενους παίκτες, οι Έλληνες είναι ζήτημα να είναι 3 με 4 …!
Και για να επανέρθω, συμπερασματικά, στον «Γιάννη» Αντετοκούμπο, καταθέτω την προσωπική μου άποψη, ολοκληρώνοντας το άρθρο μου :
Ο συγκεκριμένος παίκτης θα μπορούσε να είναι Ελληνας μόνο εάν το χρώμα του είχε προέλθει από ηλιοθεραπεία στις θάλασσες της ιδιαίτερης Πατρίδας μου, της Χαλκιδικής …!
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ