Με μια ανακοίνωση φωτιά, ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, αποκαλύπτει τα τεχνάσματα μικροαπατεώνων για την διευκόλυνση των funds εις βάρος χιλιάδων Ελλήνων πολιτών.

Η πολιτική ευθύνη του Υπουργού Οικονομικών κ. Χατζηδάκη είναι μεγάλη και τα ερωτήματα που δημιουργούνται δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα.

Οι πολιτικές αποφάσεις και επιλογές των τελευταίων κυβερνήσεων, έχουν φέρει τον Έλληνα πολίτη και την Ελλάδα σε τέτοια δυσμενή θέση που θα πρέπει να λάβουν την αντίδραση από όλους μας ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και ιδεολογιών.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος.

“Δ.Τ.: Tεχνάσματα μικροαπατεώνων για τη διευκόλυνση των funds που δεν αρμόζουν σε υπουργούς από τον κ. Χατζηδάκη

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

O Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό μεγάλο αγώνα ώστε να επιβληθεί στα funds να δηλώνουν το ποσό εξαγοράς με το οποίο έχουν αποκτήσει δάνεια από τις Τράπεζες – το οποίο για διάφορους “άγνωστους” λόγους δεν δηλώνεται! Ο στόχος της δήλωσης του ποσού εξαγοράς, όπως έχουμε εξηγήσει επανειλημμένα σε σχετικά δημοσιεύματα, είναι:

α) να προστατευτεί ο δηλωμένος στόχος του σχετικού νόμου που, σύμφωνα με την έκθεση αιτιολόγησης που τον συνόδευε, επέτρεψε τις εξαγορές ώστε “να γίνονται συμφέρουσες προτάσεις ρύθμισης και αποπληρωμής στους οφειλέτες” και

β) να προστατευτούν οι οφειλέτες από προσπάθειες αισχροκέρδειας και έμμεσου εκβιασμού, καθώς θα μπαίνει όριο στις απαιτήσεις των funds και των εταιρειών διαχείρισης που τα εκπροσωπούν, κάτι που είναι δεν είναι δυνατόν να γίνει όταν δεν είναι γνωστό το ποσό εξαγοράς.

Ο Σύλλογός μας έχει καταθέσει για τα παραπάνω προτάσεις νόμου και έχει απευθυνθεί με επιστολές, υπομνήματα και Δελτία Τύπου στα σχετικά Υπουργεία και στους Έλληνες βουλευτές. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά μας, κάποιοι βουλευτές από όλα τα κόμματα, ακόμη και από το κυβερνητικό, έχουν καταθέσει ερωτήσεις στη Βουλή για το θέμα.

Δείτε όμως πως τα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια αντιμετωπίζουν την κατάσταση, λειτουργώντας προφανώς μόνο για τα συμφέροντα των funds και ως εντολοδόχοι τους:

Στη σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Λαρίσης κ. Φλώρου (Α.Π. 1094/10.10.2023), το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών απάντησε (Α.Π. 168250/15.11.2023, συνημμένο 1, Γ2) επιβεβαιώνοντας πως σύμφωνα το νόμο 3156/2003 οι όροι της σύμβασης (“το νόμισμα και το ποσό ή ο τρόπος υπολογισμού του τιμήματος αγοράς”) πρέπει όντως να καταγράφονται σε σχετικό έντυπο.

Προφανώς όμως τα funds ενοχλήθηκαν, για αυτό γρήγορα ακολούθησε η υπουργική απόφαση (19169 ΕΞ 2024 – συνημμένο 2) στις 9 Φεβρουαρίου 2024, στην οποία (άρθρο 2) αφαιρείται το …ποσό. Με απόφαση του ίδιου του κ. Υπουργού Κ. Χατζηδάκη η “απαίτηση” γίνεται: “Στην πρώτη σελίδα του εντύπου αναγράφονται: α) Τα στοιχεία των συμβαλλομένων, β) οι όροι της σύμβασης (το νόμισμα και ο τρόπος υπολογισμού του τιμήματος αγοράς, ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης πώλησης, εφαρμοστέο δίκαιο και δικαιοδοσία και λοιποί ουσιώδεις όροι), γ) ο τύπος των μεταβιβαζόμενων απαιτήσεων”. Όπως βλέπετε, στην νέα υπουργική απόφαση, το “ποσό” εξαφανίστηκε!

Οι νομικοί σύμβουλοι του Συλλόγου μας, απόρησαν γιατί παρέμεινε ο “τρόπος υπολογισμού” στο κείμενο, γιατί από τον τρόπο υπολογισμού, καθώς αναφέρεται στο ποσοστό αγοράς, μπορεί κανείς να υπολογίσει το ποσό της αγοράς. Γρήγορα όμως διαπίστωσαν πως, μαζί με την παραπάνω υπουργική απόφαση, δημοσιεύτηκε παράρτημα (συνημμένο 3) όπου στο Παράρτημα 2, όρος 2α (σελίδα 7841) δίπλα στον “τρόπο υπολογισμού του τιμήματος αγοράς”, έχει προστεθεί μια μικρή υποσημείωση [1], όπου παραπέμπει σε ψιλά γράμματα που αναφέρουν: “Ως προς τον τρόπο υπολογισμού του τιμήματος, αρκεί η παραπομπή στους σχετικούς συμβατικούς όρους της σύμβασης πώλησης και μεταβίβασης”. Δηλαδή, μια παραπομπή σε όρους που ΔΕΝ δημοσιεύονται!

Με αυτό τον τρόπο, το Υπουργείο, αντί να εφαρμόσει το νόμο που επιβεβαίωσε το 2023, επιβάλλει -έμμεσα και με τακτική πονηρού μικροαπατεώνα- την απόκρυψη του ποσού αγοράς! Έτσι το δικαστήριο δεν μπορεί πλέον να ελέγξει αν υπάρχει αισχροκέρδεια και επιτρέπει στα funds, να απαιτούν οτιδήποτε, από κάθε άτυχο που πέφτει στα νύχια τους, χωρίς εκείνος να έχει κανένα νομικό ανάχωμα και προστασία!

Ο υπουργός κ. Κ. Χατζηδάκης είναι σίγουρο πως αντιλαμβάνεται πόσο ανήθικη και αντιλαϊκή είναι η δραστηριότητα αυτή, για αυτό και δεν τολμά να πάρει ανοιχτά την πολιτική ευθύνη, αλλά προτίμησε να επιβάλλει την απόκρυψη του ποσού με τεχνάσματα και να το κρύψει πίσω από ψιλά γράμματα. Τον συγχαίρουμε, γιατί με τεχνάσματα σαν και αυτό, αποκτά θέση ανάμεσα στις μεγάλες “προσωπικότητες” της Ιστορίας, στο κεφάλαιο της Πολιτικής Απάτης!

Ξεκινώντας από την αντιπολίτευση και φτάνοντας στον τελευταίο πολίτη, δημιουργείται σε όλους μας βαρύτατη ευθύνη. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να σταματήσει αυτή η κατάσταση ανομίας και κατάπτωσης σε όλα τα επίπεδα! Εξαιτίας της, ζωές και οικογένειες καταστρέφονται καθημερινά και το μέλλον χιλιάδων συνανθρώπων μας υποθηκεύεται χωρίς καμία ελπίδα (βλέπε “Βόρεια Ελλάδα: Αύξηση κατά 105,6% στις αυτοκτονίες της οικονομικής κρίσης”, www.karfitsa.gr/reportaz/voreia-ellada-afxisi-kata-1056-stis-aftoktonies-tis-oikonomikis-krisis)

Ως εδώ. Οι πολιτικοί απατεώνες πρέπει να μπούνε στη θέση τους. Και αφού οι “θεσμοί” δεν αντιδρούν όπως θα έπρεπε, προφανώς φοβούμενοι τα ισχυρά συμφέροντα, πρέπει ο λαός να απαιτήσει με κάθε τρόπο τη Δικαιοσύνη! Εμείς θα το φτάσουμε στα άκρα του ελληνικού και διεθνούς δικαίου!

Σύλλογος Ελλήνων Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

(συνημμένα τα 3 αρχεία που αναφέρονται)”

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ